top of page
Yazarın fotoğrafıErtan Erışık

Neden Exasol?

Güncelleme tarihi: 12 Ağu 2022



Hafıza İçi (In Memory) hızında SQL standardı

Exasol, hafıza içi teknolojinin hızını SQL standartlarından fedakarlık etmenize gerek kalmadan size sunan ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemi.

Gelişen teknoloji ve ucuzlayan donanım fiyatları son yıllarda hafıza içi teknolojileri daha yaygın, daha erişilebilir hale getirdi. Hafıza içi teknoloji kullanan iş zekası araçları yüksek performanslı raporlama ve analiz imkanları söz veriyorlar. Bu tür teknolojiler verileri kendi özel yapılarında saklamanıza ve kendi araçları dışında başka bir araçla erişmenize imkan tanımıyor. Buna karşılık Exasol, hafıza içi teknolojisini kullanan ilişkisel bir veri tabanı. Yani Exasol ile verilerinizi ‘özel’ bir takım yapılara mahkum etmiyorsunuz. İlişkisel veri tabanı olmanın tüm avantajı ile verilerinizi depolarken, Exasol‘un güçlü altyapısı ve hafıza içi teknolojisi sayesinde analitik sorgularınızı ‘ışık hızında’ çalıştırabiliyorsunuz.

Dünyanın En Hızlısı

Exasol, TPC-H skorlarında 100TB’a kadar bütün kategorilerde dünyanın en hızlı analitik veri tabanı. Buradan TPC-H performans raporuna erişebilirsiniz.

Maliyet

Yüksek performanslı analitik veri tabanlarının sayıları son derece kısıtlı ve bu veri tabanları son derece yüksek maliyetlere sahipler. Günümüzde veri analizinin son derece kritik olması, veri ambarı türü projelerde ihtiyaç duyulan performans düzeyini giderek arttırıyor ve kuruluşlar sayıları kısıtlı bu veri tabanları içerisinden seçim yapmak, ya da performanstan fedakarlık yapmak zorunda kalıyorlar. En kötüsü de bu kadar yüksek maliyetlere katlanamayıp, özel ve kapalı mimariler ile raporlama performanslarını arttırmaya çalışıyorlar.

Exasol, tam da burada, halen pazarda bulunan çözümlerin aksine son derece uygun bir maliyet ile, entegrasyon ve performans ihtiyaçlarından vazgeçmeden bütünsel bir çözüm oluşturmanıza olanak tanıyor.

İşin özeti, Exasol ile yüksek performansı endüstri standartlarından vazgeçmeden elde ediyorsunuz.

Yönetim

Exasol analitik ihtiyaçlar için önceden kurgulanmış bir veri tabanı. Veri tabanı yönetimi ve bakımı önceden düşünülmüş ve sizler için hazırlanmış. Exasol ile yeni bir DBA’e gereksinim duymuyorsunuz; verilerin bölümlenmesi (partitioning), tablo bölümlemeleri (tablespace), sıkıştırma, kaynak yönetimi, veri istatistikleri , indexleme gibi konular için zaman ve kaynak ayırmanıza gerek yok. Exasol yönetimi ve konfigürasyonu kolay, analitik ihtiyaçlarınız için tasarlanmış yeni nesil bir ilişkisel veri tabanı.

Yoğun Paralel İşlem (MPP)

Exasol Yoğun Paralel İşlem (Massively Parallel Processing) mimarisinde tasarlanmış bir veri tabanı. Bu mimari sayesinde Exasol, petabayt boyutlarındaki veri büyüklüklerine kadar yüksek performanslı ve ölçeklenebilir bir çözüm sunuyor.

Exasol, “shared nothing” mimarisinde, veriyi MPP kümesi içerisinde yer alan sunuculara dağıtıyor, bu sunuculardan ya da disklerden herhangi biri devreden çıktığında otomatik olarak yedek node’u devreye sokuyor ve çalışmanız kesintisiz olarak devam ediyor.

Veriniz büyüdükçe sisteme yeni bir node ekliyorsunuz, Exasol bütün veri dağıtım işlemini kendisi yapıyor. Intel mimarisine sahip standart sunucular ile yüksek performanslı bir MPP kümelemesine uygun maliyetler ile ulaşıyorsunuz.

Analitik veri tabanı

Exasol analitik işlemler için tasarlanmış bir veri tabanı. Kolon bazlı, yüksek sıkıştırma oranına sahip, tamamen paralel işlem mimarisi ile çalışan, okuma ve bulk yazma performansının en iyi olması için tasarlanmış.

Exasol sunduğu powerlytics ortamı sayesinde R, Python, Java, Lua gibi dillerde geliştirilmiş çözümlerin UDF yöntemi ile Exasol‘un yüksek performanslı paralel işlem gücü ile çalıştırılmasına olanak tanıyor.

Güçlü, Hızlı, Erişilebilir

Exasol’a erişim son derece kolay. Dilerseniz buradan ücretsiz versiyonunu sanal makina olarak indirebilirsiniz. Gerekli driver’lar ve dokümantasyon Exasol sitesinde mevcut. Ya da daha iyisi, bize ulaşın, analitik projelerinizde size nasıl yardımcı olabiliriz, Exasol size ne gibi faydalar sağlar yüz yüze konuşalım.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page