Verilerinizi Paylaşın, Standartlardan Vazgeçmeyin! (Ağustos 2016, BThaber)
Bu yazının orijinali 14 Ağustos 2016’da BThaber.com‘da yayınlanmıştır.
Kara Danışmanlık Kurucusu Ertan Erışık, yeni nesil iş zekâsı çözümleriyle sektörde farkındalık yaratmaya çalışırken aynı zamanda eğitim verdiklerine dikkat çekti.
Kara Danışmanlık’ın 2008 yılında veri ambarı, iş zekâsı, büyük veri danışmanlık hizmetlerini teknoloji bağımsız sunan bir şirket olarak kurulduğunu kaydeden Ertan Erışık, “20 yıllık veri ambarı, iş zekâsı ve analitik raporlama birikimiyle Kara Danışmanlık olarak sunduğumuz ürün ve hizmetlerle, müşterilerinin ihtiyaçlarının hızlı, kolay ve ölçeklenebilir bir şekilde karşılanabilmesi için çalışmalar yapmaktayız. Türkiye’de ve yurt dışında büyük ve çok uluslu veri ambarı projelerini üstlendik. Müşterilerin büyük veri, raporlama ve iş zekâsı analitik çözüm ihtiyaçlarına sadece danışmanlık hizmeti sunmanın yeterli olmadığını gözlemledik. 2012 yılında yeni nesil iş zekâsı ürünü Tableau ile iş ortaklığına imza atarak bu ürünün lisans satış ve destek hizmetlerini sürdürmeye başladık. 2016 yılında da, yüksek performanslı analitik veritabanı Exasol’u Türkiye pazarına getirdik” açıklamasını yaptı.
Kamu için ciddi fırsatlar var
Erışık, “Sektörel ihtiyaçları adresleyerek iş zekâsı, analitiği ve veri ambarı çözüm içeriklerini oluşturuyoruz” ifadesini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti: “Sunduğumuz danışmanlık ve destek hizmetlerini 3 ana başlık altında sayabiliriz: İş Zekası, Veri Ambarı ve Veri Analitiği. Perakende, e-ticaret, telekomünikasyon, lojistik, kamu, üretim sektörlerinde uzun süredir çalıştığımız müşterilerimiz var. Banka ve sigorta firmalarında projelerimiz ilerliyor ve 2016 yılında müşterilerimiz arasına girmesini hedefliyoruz. Kamu müşterilerimiz arasında telekomünikasyon, ulaşım, inşaat alanlarında hizmet veren kurumlar bulunuyor. Kamu kuruluşları Tableau ile kendi kendilerine yetebilecek duruma gelebilirler. Tableau’nun ‘self servis’ iş zekası konusunda geliştirdiği yaklaşımın kamu kuruluşları için çok ciddi bir fırsat yarattığını düşünüyoruz. Eski nesil iş zekâsı ürünlerle haftalar alan geliştirmeler, Tableau ile dakikalar mertebesinde yapılabiliyor ve bunun için ek bir kaynak ya da geliştirici kullanmaya çok da ihtiyaç olmuyor. Son derece sofistike analizleri sürükle-bıraklar ile çok kolay bir biçimde yapmak mümkün. Tableau ayrıca ücretsiz bir versiyonu olan ‘public’ ile halka açık verileri paylaşmak için bir imkân sunuyor. Tableau ‘public’in kamu kuruluşları için çok yararlı olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda bu kuruluşlardan hizmet alan biz vatandaşlar için de büyük kolaylık olacağı aşikâr.”
Bilişim sektöründeki en önemli sorunları aktaran Erışık, bunları şu şekilde sıraladı: “Yüksek yatırım maliyeti, yüksek yönetim maliyeti, uzun zaman alan zor projeler, uzmanlık eksikliği, her ihtiyaç için ‘şirket içi’yazılım üretim yaklaşımı. Çözüm önerilerimizin temeli; ‘Teknoloji amaç değil araç olmalıdır’. Standartlardan vazgeçmeden teknolojinin yardımcı olduğu asıl işinize odaklanabildiğiniz çözümlerle katma değer yaratıyoruz.” Tableau ile stratejik iş ortaklığına imza attıktan sonra ilk işlerinin www.yeninesiliszekasi.com sitesini hazırlamak olduğuna dikkat çeken Erışık, “Türkiye’ye özel verilerle oluşturulmuş dashboard (gösterge paneli) ve Türkçe içerikle ‘yeni nesil iş zekası’ çözümünü anlatmak, bilinirliği artırmak ve bir anlamda kullanıcılara eğitim vermeyi hedefledik. Temelde tüm son kullanıcıları hedefliyoruz: Kurumların iş gruplarında rapor hazırlayan ve raporlar, analizler üzerinden karar veren son kullanıcılar. İş gruplarının rapor taleplerini üstlenen BT birimleri de ulaşmak istediğimiz kullanıcılar. www.yeninesiliszekasi.com sitemizde düzenli yaptığımız web seminerlerimize kayıt olup katılabiliyorlar ve Tableau 14 günlük ücretsiz deneme sürümünü herkes indirebiliyor. Diğer yandan bankacılık ve finans sektöründe Tableau yazılım çözümüyle yaratılacak faydalar çok fazla. Üst yönetim ve yönetim seviyesinde sunulan, çok hızlı değişen özel raporlama, analiz ihtiyaçlarını interaktif ve görsel gösterge paneli olarak servet harcamadan ve BT desteği almadan hazırlamak mümkün” açıklamasını yaptı. Ertan Erışık, çözümleriyle yarattıkları katma değeri, kurumlara verimlilik sağlamaları için verdikleri 5 öneriyle sıraladı: İşinize odaklanın, verilerle karar verin, servet ödemeyin, verilerinizi paylaşın, standartlardan vazgeçmeyin.
Krizdeki yatırım kararlarının temel amacı hızlı ve kolay bir şekilde verimliliği artırmak olmalı
Erışık, 2015 yılını ciroda büyümeyle bitirdiklerini belirtip “2016 yılındaki hedeflerimiz; ciroda en az yüzde 100 büyüme sağlamak ve bankacılık, sigortacılık sektörlerinde müşteriler kazanmak. Bu sektörlerde projelerimiz halihazırda devam ediyor. Ekibimizi de 2016 yılında genişletiyoruz ve 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Ertan Erışık, konuşmasını şöyle tamamladı: “Krizdeki yatırım kararlarının temel amacı hızlı ve kolay bir şekilde verimliliği artırmak olmalı.
Bilişim sektöründe; veri ambarı, iş zekâsı, raporlama ve veri analitiği çözümleri sunan belli başlı küresel firmalar uzun süredir Türkiye pazarında da yer almakta. Yeni nesil teknoloji çözümleri ise çok yeni bilişim teknoloji alanı: Servet harcamadan, düşük maliyetlerle yapılan yatırımlarla, kolay ve hızlı sonuçlara ulaşmayı sağlayan yazılım teknolojisi.”