Merhabalar,
Yüksek performanslı analitik veritabanı Exasol‘un yeni versiyonu ile duyurduğu ve 200 GB’a kadar RAM kullanımına olanak tanıyan Free Small Business Edition (FSBE) paketini web sitemizden indirip kullanmaya başlayabilirsiniz. Yaklaşık 2GB lık bir dosyanın indiriminden sonra kullanım ve erişimin nasıl yapılabileceği konusunda kısa bilgiler vermek istedim.
Web sitesinde halen üretim versiyonu olan 5 ile beta olan 6 arasında bir seçim yapmanız gerekecek, FSBE opsiyonu versiyon 6 için sunuluyor, dolayısı ile o dosyayı indirdiğinizi varsayıyorum.
İndirdiğiniz ziplenmiş dosyayı açtığınızda EXASOL-6.0.beta2 dizini altında .ova uzantılı bir sanal makina imajı bulacaksınız. Bu imaji sanal makina yazılımları ile açabilirsiniz. Ben Oracle Virtual Box’ı kullandım. Oracle Virtual Box önce bu dosyayı kendi formatına dönüştürdü ve bir sanal makina olarak listeledi.
Exasol kurulum ve konfigürasyonu son derece kolay ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Bununla birlikte kullanıma geçmeden önce sanal makina ayarlarında bir kaç değişiklik yapmak gerekli.
1. Sanal makina RAM miktarı
Exasol hafıza içi bir veritabanı, dolayısı ile ona ayıracağınız RAM miktarı performans için son derece kritik bir parametre. O yüzden sanal makina ayarlarından mümkün olan en yüksek RAM’i ayırmanızda fayda var. Aşağıdaki örnekte ben 4 GB RAM ayırdım, ama bu tamamen test için. Minimum 12 GB RAM’i burada ayırmanız tavsiye ediliyor. Burada ayıracağınız RAM işletim sistemine 2 GB bir pay bıraktıktan sonra veri tabanının maksimum kullanacağı RAM’i belirliyor.
2. Oracle Virtual Box Ağ Ayarları
Exasol VM’ine sorunsuz erişim için gene Oracle Virtual Box Ağ ayarlarından Köprü (Bridged) Bağdaştırıcısını seçtim.
3. Sanal Makineyi Başlatın
Bu aşamadan sonra sanal makinetyi başlatabilirsiniz. Makine başladığında aşağıdaki ekranı göreceksiniz.
4. Exasol Ağ Ayarları
Yukarıdan da anlaşılacağı gibi şu anda sanal makinanın IP adresi standart bir adres ve kendi ağımızda çalışmamız için ağ ayarlarını değiştirmemiz lazım. Bunun için ok tuşu ile Maintenance kısmına gidiyoruz ve enter’a basıyoruz. Exasol onay istiyor, burada ‘I will take care’ seçeneğini işaretliyoruz. Aşağıda görüldüğü gibi Configure Network’ün üzerine gene ok tuşları ile gelip enter’a basıyoruz.
5. IP ayarlarını Değiştirin
Aşağıda default ağ ayarları var. Klavyenin ingilizce/türkçe karakterlerine dikkat ederek burada IP adresini statik ve ağ konfigürasyonumuza uygun hale getirmemiz lazım.
6. Statik IP
Yukarıdaki ayarları ok tuşları ile üzerine gidip değiştirebilirsiniz, burada DHCP satırında bulunan * (yıldız) işaretini boşluk tuşu ile değiştirip statik IP kullanacağımızı beyan etmemiz lazım. Aşağıda final konfigürasyon mevcut. ben IP adresi olarak aşağıda gördüğünüz adresi ve gateway’i seçtim.
7. Yönetim Ekranı: ExaOperation
Ok seçeneğinden seçimimizi onayladıktan sonra bir sonraki seçimde exit’i seçip maintenance ektranından ana ekrana döneceksiniz. Artık, Exasol kullanıma değil ama erişime hazır. Şimdi herhangi bir tarayıcıda sanal makinanın ip adresini yazdığınızda aşağıdaki ekranın gelmesi lazım. Eğer erişemezseniz ağ ayarlarınızı tekrar kontrol edin, ayarlar doğruysa sanal makinayı yeniden başlatın (menu seçenekleri içerisindeki restart’ı kullanın)
8. ExaOperation Giriş
Yukarıdaki ekrana ulaştıysanız admin/admin kullanıcı adı parolasını kullanarak ExaOperation’a giriş yapabilirsiniz. Aşağıda ExaOperation ekran görüntüsü var. DİKKAT: lütfen aşağıdaki ekranda bulunan Access Management kısmından parolayı değiştirmeyi unutmayın. Hiç bir sistem parolanızı default hali ile bırakmayın
9. Veri Tabanını Kapatın
Yukarıda görüldüğü gibi test veritabanımız açık ve çalışır halde. Buradaki menü seçeneklerinden yeni veritabanı yaratabilir, ya da mevcut veritabanının parametrelerini değiştirebilirsiniz. Yukarıda VM konfigürasyonu için belirlediğiniz RAM limiti OS limitidir. Exasol’un hafızayı kullanabilmesi için ExaOperation içerisinde Veritabanının kullanacağı RAM limitini ayrıca belirlemeniz gereklidir. ExaOperation manual’ını buradan indirebilirsiniz.
Konfigürasyon değişikliği yapmak için aşağıdaki gibi veritabanını seçip shutdown etmeniz lazım. Daha sonra veritabanı ismi (aşağıda Exaone)’a tıklayarak konfigürasyon sayfasına gelebilirsiniz.
10. Veri Tabanı RAM Limitini Belirleyin
Konfiürasyon sayfasında en altta bulunan edit butonuna tıklayarak veritabanı parametrelerini değiştirebilirsiniz. Aşağıda görülen DB RAM (GB) ‘ın yanındaki rakamı değiştirmeniz lazım. Burada gireceğiniz limit yukarıda sanal makina için verdiğiniz toplam RAM’in altında olması lazım. En az 2 GB’ın işletim sistemine bırakılması gereklidir.
11. Veritabanı’nı Başlatın
Yukarıdaki sayfada apply butonuna basarak RAM seçiminizi onaylayın. Daha sonra az önce veri tabanını shutdown ettiğiniz ekrana dönün ve tekrar veritabanının yanındaki kutucuğu seçip, bu defa startup butonuna basın. 1-2 dakika içerisinde veritabanı başlamış olacaktır.
12. Explus Kurulum ve Erişimi
Bu aşamadan sonra Exasol’un sunduğu geliştirme ortamı Exaplus’ı, indirmiş olduğunuz zip dosyasının içerisindeki clients klasöründen bulup kurmanız (EXAplus-6.0.9202.msi) gerekiyor. Exaplus veritabanı geliştiriminizi son derece kolay bir şekilde yapmanıza olanak tanıyan bir uygulama. Aşağıdaki giriş ekranındaki gibi, <ip adresi>:8563 port’u ve default kullanıcı adı password sys/exasol ile Exasol veritabanınıza bağlanabilir ve dünyanın en hızlı analitik veritabanı ile çalışmaya başlayabilirsiniz. sys kullanıcısının parolasını değiştirmeyi lütfen unutmayın
13. Dokümantasyon
İndirmiş olduğunuz zip dosyası içerisinde bulunan doc klasöründe Exasol SQL komutları, kullanıcı, rol, şema yaratma, veri yükleme, bağlantı yaratma vs. gibi bilgilerin bulunduğu Exasolution User Manual’ına erişebilirsiniz. Bundan sonrası standart SQL ve veritabanı bilgisine dayanıyor. Toplam veri hacminizin %10 ile %20’si arasında ayıracağınız bir RAM ile elde edeceğiniz performansa inanamayacaksınız. Her türlü sorunuzda web sitemizdeki iletişim bilgilerimizden bize erişebilirsiniz, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Comments