Merhaba! Talend ile yeni bir blog serisine başlıyoruz
Toyota, Bayer, Domino’s, Siemens ve daha birçok müşterisiyle pazarda bir hayli yeri olan Talend, son zamanlarda ülkemizde de sık sık karşımıza çıkmaya başladı. Peki nedir bu Talend? Neden bu kadar ilgi çekiyor? Böyle büyük kurumlar neden Talend’i tercih ediyor?
Veri entegrasyonu aracı olmasının yanı sıra birçok modülüyle kazandığı yetenekleri ile çokça dikkat çeken bu araca gelin hep birlikte bir göz atalım.
Öncelikle, Talend Data Fabric platformu olarak karşımıza çıkan bu yazılımın sadece veri entegrasyonu için özelleştirilmiş bir araç olmadığından bahsedelim.
✓ Veri tekilleştirme,
✓ Veri kalitesi,
✓ Veri yönetişimi,
✓ Uygulama ve API entegrasyonu,
yetenekleri ile bir hayli iddialı olan Talend, tüm bunları tek bir uygulama içerisindeki farklı modüllerle bizlere sunuyor. Tüm bu modülleri önümüzdeki dönemde detaylıca inceleyeceğiz fakat şimdilik, güvenilir verilere kolayca erişmek için veri entegrasyonu ile yönetişimi birleştiren tek platform diyebiliriz.
Ayrıca Gartner (Ağustos 2020) Data Integration Magic Quadrant raporunda son 5 yıldır liderler arasında kabul ediliyor. Üstelik bu listedeki tek açık kaynak veri entegrasyonu çözümü olduğunu da belirtmeliyiz.
Gartner Data Integration Magic Quadrant raporunu okumak için tıklayın!
Talend Data Fabric platformu Gartner Magic Quadrant’taki diğer liderlerden farklı olarak, şirket içi ve bulut altyapısıyla hem teknolojik hem lisanslama açısından ölçeklenebilir bir çözüm sunuyor.
Evrensel
Herhangi bir veri kaynağından herhangi bir veri hedefine, şirket içinde veya bulutta neredeyse tüm veri türleri entegre edilebiliyor.
Birleşik
Veri entegrasyonunu, veri kalitesini ve veri paylaşımını, dağıtımı ve kullanımı kolay tek bir çözümde birleştiriyor.
Esnek
Joblar bir kez oluşturuluyor. Sonrasında Spark ve en son bulut teknolojileri dahil olmak üzere, satıcı veya platforma bağlı kalmadan her yerde çalıştırılabiliyor.
Verinin güvenilir ve hızlı bir şekilde işlendiği, kullanımı kolay basit arayüzü, ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenmiş çeşitli bileşenleri ile sürükle – bırak metodu ile aklınızdakileri yapmayı bir hayli kolaylaştırıyor. Özelleştirilmiş kodların gömülme ihtiyacını minimuma indirirken, hazırlık aşamasında dahi veriyi önizleme seçeneği ile zaman kaybını da minimize ediyor. Neredeyse tüm veri kaynaklarına bağlanabiliyor ve bu verileri işleyebiliyor.
“Bu kadar anlattığın yeter, biraz tool’u görseydik” dediğinizi duyar gibiyim. Hızlıca birkaç ekran görüntüsü ile bu çok yetenekli arkadaşa göz gezdirelim.
Veri entegrasyon araçlarıyla bir şekilde yolu kesişenler için pek de uzak bir arayüz olmadığını söyleyebiliriz. Hızlıca adapte olunabilen tanıdık bir arayüzle bizi karşılıyor Talend.
Sol tarafta, oluşturulan joblar, connectionlar, tablo ve dosyalar gibi bir çok seçeneğin bulunduğu “gezinme menüsü”nü,
Orta alanda jobların oluşturulup düzenlendiği “Designer” sekmesini, çalışan işin arka planındaki scriptin bulunduğu “Code” sekmesini, hemen altında job’la ilgili özelliklerin yer aldığı “Job”, job’ta bulunan bileşenlerle ilgili ayarların yapıldığı “Component”, job’ın çalıştırılıp çıktılarının takip edildiği “Run” sekmelerini görüyoruz.
Sağda ise “Palette” bölümünde sürükleyip job içerisine bırakabileceğimiz bileşenler yer alıyor.
Ve yukarıda saydığımız tüm yetenekler için oluşturulmuş modüllerin seçildiği kısım ise sağ üstte yer alıyor. Soldaki ekleme butonu ile istenen modüller arayüze ekleniyor ve aralarında kolaylıkla geçiş sağlanabiliyor.
Talend Data Fabric’e genel olarak baktığımızda bizi heyecanlandırdığını ve merak uyandırdığını söyleyebiliriz. Peki bu araçla neler yapabiliyoruz? Bileşenlerin kullanımı, job içerisindeki esnekliği gerçekten bahsedildiği kadar rahat mı? Bunları da ileriki yazılarımızda inceleyip sizlerle paylaşıyor olacağız.
Aklınıza takılan merak ettiğiniz tüm detaylar için bizlere ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!