Şimdiye kadarki en güçlü yönetişim çözümümüz
Tek bir kontrol noktasında bulunan güvenilir veriyi keşfetmek, düzenlemek ve paylaşmak için tasarlanmış veri yönetişimi çözümü Talend Data Catalog’un 8. Versiyonunun genel kullanıma sunulduğunu duyurmaktan heyecan duyuyoruz!
Talend Data Catalog platformu, güçlü bir meta veri yönetimi ve veri kataloglama yetenekleri temeli üzerine kurulmuştur. En yeni sürümümüz ise gelişmiş veri yönetişimi için aşağıdaki yeni özelliklerle artık sizlerle buluşmaya hazır.
Talend Data Catalog’un bu yeni sürümü, veri uyumluluğunu proaktif olarak daha fazla kontrolle yönetmenize, makine öğrenimi gibi akıllı hizmetleri kullanarak daha akıllı ve daha hızlı çalışmanıza ve veri modelleri, kullanıcı rolleri ve daha fazlasında daha fazla esneklikle özel iş ihtiyaçlarınızı daha kolay karşılamanıza olanak tanır.
Öne çıkan özelliklerden bazılarını maddelemek gerekirse:
Tüm yenilikleri detaylarıyla yazının devamında bulabilirsiniz.
Talend Data Catalog hakkında aklınızda oluşan sorularınız için bizlere her zaman survey@karadanismanlik.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz!
Yazının devamında bahsettiğimiz başlıklar aşağıdaki gibi, tıklayarak hızlıca inceleyebilirsiniz:
özellik | açıklama |
Data flow lineage diagram: modeller arasındaki bağımlılıkları gösteren | Metadata Yönetimi’nde içerik/model bağımlılıkları kökeni için destek eklendi. |
Küresel rolleri yönetme: performans sorunu | Liste performansını iyileştirmek için Global Rolleri Yönet kılavuzundaki kullanıcı/grup listesini bir sayıyla değiştirdi. |
Third party yazılımı: Apache Log4j | Eski log4j 1.2.17’ye veri kalitesi bağımlılığı kaldırıldı. |
Model / Diyagramlar / Erwin DM içe aktarma: varlık üzerindeki nitelik seviyesini göstermek/gizlemek için değiştirilebilir diyagram desteği | Varlıkta attribute düzeyini göstermek/gizlemek için değiştirilebilir diyagram desteği eklendi. Metadata Yönetimi’nde içe aktarılan diyagramlardan görüntü düzeyi menüleri kaldırıldı. |
REST API: yeni fonksiyon | Yeni fonsiyon: GET/repository/getIdFromStableId eklendi. |
Güvenlik açığı: Apache Tomcat | Yeni fonsiyon: Apache Tomcat, çeşitli hata düzeltmelerini, iyileştirmeleri ve daha da önemlisi CVE-2020-9484 gibi yeni güvenlik açıklarını ele alan 9.0.58’e yükseltildi: https://tomcat.apache.org/security-9.html 9.0.58’deki değişikliklerin tam listesi için lütfen değişiklik günlüklerine (ara sürümlerin) bakın: https://tomcat.apache.org/tomcat-9.0-doc/changelog.html Bu güvenlik geliştirmeleri, yalnızca TDC-8-20220214 veya sonraki sürümlerdeki kurulum yapılarında mevcuttur. Bu iyileştirmeler kümülatif yamalarda mevcut değildir.GET/repository/getIdFromStableId eklendi. |
Dashboard’da yeni tool tip: Attribute Statistic widget’ında yeni özellikler | Null values seçeneği, bu bağlamda geçerli olmadığı için attribute statistic öğesinden kaldırıldı. Unassigned values seçeneğinin çalışmaması sorunu düzeltildi. |
Grupları yönetin: oturum çerezinin kalıcı olmasını önlemek için yeni seçenek | Kimlik doğrulama tanımlama bilgisi ömrünü tarayıcı oturumu süresince korumak için Oturum Tanımlama Bilgilerini Kullan adlı yeni bir seçenek eklendi. |
Data Flow Lineage: çift yönlü grafik desteği | Veri Akışı sekmesinde yeni Full Data Lineage modu eklendi. |
Object explorer: gezinme ağacı konumu/kapsam sabitleme desteği | Yeni bir gezinme ağacı sabitleme özelliği eklendi. |
Deployment: object role widget ve preferences için özelleştirmeler | Varsayılan olarak hangi rollerin görüntüleneceğini özelleştirmeye izin vermek için sorumluluklar widget’ı iyileştirildi ve widget’ın kullanıcı arabirimi değiştirildi. |
Yeni metamodel yönetimi özelliğiyle, referans veriler, veri kalitesi, veri güvenliği, veri sorunu yönetimi, iş kuralları ve ilkeleri, iş süreci modelleme ve iyileştirmeler veya mevzuat uyumluluğu gibi veri yönetimi için özel modeller tanımlayabilir ve içe aktarılan modelleri genişletebilirsiniz.
Metamodel oluşturma özelliği, “Manage Metamodel” sayfasında mevcuttur.
Referans verileri, iş politikası ve kural yönetimi veya veri sorunu yönetimi ile ilgili modeller gibi özel modeller tanımlamak için yeni metamodel yeteneğini kullanabilirsiniz.
Özel modeller, “Manage Metamodel” sayfasında tanımlanan özel bir model türünün örneklemeleridir. Talend Data Catalog, bu özel modeller için bir nesne modelleme yeteneği ve UML sınıf diyagramlarının grafiksel düzenleme yeteneği sağlar.
Talend Data Catalog ayrıca standart ve sistem iş modelleri ve model uzantıları sağlar. Standart paket artık yeni KPI ve Kısaltma nesnelerine sahip Sözlük modelini içermektedir.
Tanımlandıktan sonra, veri girişi, analiz ve çalışma sayfaları ve panolar kullanılarak raporlama dahil olmak üzere, özel modellerde içe aktarılan modeller için mevcut olan aynı özellikleri kullanabilirsiniz.
İçe aktarılan modellerin veri belgelerini genişletmek için yeni metamodel özelliğini kullanabilirsiniz.
İçe aktarılan modeller, bir içe aktarma köprüsüyle ilişkilendirilen ve harvest (metadata toplama) süreci boyunca doldurulan modellerdir.
Yeni içe aktarılan nesne türlerini Manage Metamodel” sayfasından tanımlayabilirsiniz.
Anlamsal akışa dahil olacak şekilde özel ilişkiler de ayarlanabilir. Örneğin, Semantic Flow sekmesinde bir tablo sütununun terim tanımını ve ilişkili iş kurallarını görebilirsiniz.
Talend Data Catalog artık yeni bir rol tabanlı erişim denetimi sağlıyor.
Önceden tanımlanmış global ve nesne rolleri, kuruluşunuzun özel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilir ve özelleştirilebilir. Önceden tanımlanmış roller artık sabit kodlu değildir.
Önceden tanımlanmış global ve nesne rollerini özelleştirebilir ve yetenek atamasını değiştirebilirsiniz. Ayrıca sıfırdan veya mevcut rollere dayalı olarak yeni roller oluşturabilirsiniz.
Veri sınıflandırması, kataloğunuza aktarılan veri kaynaklarında bulunan öğelerin doğasını ve amacını saptamanıza, anlamanıza ve sınıflandırmanıza yardımcı olur. Veri sınıfları artık anlamsal türlerin yerini alıyor. Veri sınıflarını yeni “Manage Data Classes “ sayfasından yönetirsiniz.
Birkaç tür veri sınıfı vardır:
Artık yeni eşleştirme eşiğini ve benzersizlik eşiği özelliklerini kullanarak eşleştirme kuralları belirleyebilirsiniz.
Artık yeni kod değerlerinin otomatik olarak öğrenilmesi gibi veri kalıpları veya numaralandırmalar için makine öğrenimine dayalı yeni otomatik semantik keşfini kullanabilirsiniz. Bu süreç, Talend Data Catalog tarafından yapılan otomatik etiketleme önerilerini iyileştirir.
Artık, veri sınıfları ekledikten veya güncelledikten sonra, isteğe bağlı olarak sunucu tarafında yeniden sınıflandırma özelliğini kullanabilirsiniz. Değişiklikleri yaymak için artık veri örnekleme ve profil oluşturma işlemini oluşturmanız gerekmez.
Talend Data Catalog, hassas verileri kolayca tanımlamanıza ve gizlemenize yardımcı olmak için Data, Metadata ve Compound türünde yeni “hassas veri” veri sınıfları sağlar.
Yeni hassasiyet etiketleri, hassas verileri tanımlamanıza olanak tanır.
Nesne ayrıntıları sayfalarının sağ üst tarafında yeni bir “Sensitivity Label” simgesi görebilirsiniz.
Bu etiketleri yeni “Manage Sensitivity Labels” sayfasından yönetebilir ve özelleştirebilirsiniz.
Bu etiketleri, her bir nesneyi manuel olarak etiketleyerek, çalışma sayfalarındaki toplu düzenleme özelliğini kullanarak, otomatik veri sınıflandırma algılamasını kullanarak veya çıkarsanan hassasiyet etiketlerini kullanarak uygulayabilirsiniz.
Beşten fazla yorumu olan nesnelere dayalı “Highly Commented” etiketi gibi Metadata Query Language(MQL) ‘ne dayalı yeni koşullu etiketler tanımlayabilirsiniz.
Bu etiketleri yeni “Manage Conditional Labels” sayfasından yönetebilir ve oluşturabilirsiniz.
Koşullu etiketleri, nesne ayrıntıları sayfalarının genel bakış sekmesinden “Conditional Labels” alanında görebilirsiniz.
Koşullu etiketler, arama sonuçlarında, çalışma sayfalarında veya veri akışı köken şemalarında görüntülenebilir.
Artık yeni “Manage Labels” sayfasından etiket atamalarını inceleyebilir veya silebilirsiniz.
Varsayılan olarak, “All Labels” görünümünden depodaki tüm etiketleri görürsünüz. Ayrıca, mevcut konfigürasyondaki nesnelere atanan etiketleri “Configuration Labels” görünümünden de görebilirsiniz.
Yeni izleyici(watcher) bildirimleri, bir nesneyle ilgili belirli olaylar meydana geldiğinde izleyicileri bu nesne hakkında bilgilendirmenize olanak tanır.
“Manage Email” sayfasından sunucu tarafında izleyiciler için e-posta bildirimlerini etkinleştirirsiniz.
“Manage Object Roles” sayfasından nesne rolleri aracılığıyla izleyici düzenleme ve yönetim özelliklerini ayarlarsınız.
İzleyiciler için bildirim sıklığını “Manage Users” sayfasından veya “User Profile” arayüzü’nden ayarlarsınız.
Nesne ayrıntıları sayfalarının sağ üst tarafında yeni bir İzleyici simgesi görebilirsiniz. Menü, bir nesneyi izlemeye başlamanıza veya durdurmanıza, izleyicilerin sayısını görmenize veya bir nesnedeki izleyicileri yönetmenize olanak tanır.
Bu özellik, içe alınan ve özel modeller için mevcuttur. Yalnızca model düzeyinde veya çoklu modellerde ise alt model düzeyinde kullanılabilir.
Değişiklik özeti istatistiklerini içeren bir e-posta ve bir model versiyonu karşılaştırma raporuna bağlantı alabilirsiniz.
İş akışı geçişleri, yapılandırma değişiklikleri veya sunucu hataları için rol ve yetenek atamalarınıza bağlı olarak bildirim e-postaları da alabilirsiniz.
Artık nesne gezgininde, çalışma sayfalarında veya aramalarınızda sonuçları Güncelleme Tarihine göre sıralayabilirsiniz.
Yeni özellikler REST API’de mevcuttur:
Daha fazla bilgi için Talend Data Catalog REST API dokümantasyonundan ulaşabilirsiniz.
Tüm üçüncü taraf ve açık kaynaklı yazılımlar, daha iyi güvenlik ve güvenlik açığı koruması için en son sürümlerine yükseltildi.
Talend Data Catalog artık aşağıdaki bulut gizli yöneticilerini(cloud secret managers) desteklemektedir:
Kullanılmayan nesneleri algılamak için yeni köken özellikleri mevcuttur. Bu özellikler ayrıca filtre olarak da kullanılabilir.
Has Semantic Usage, Has Semantic Definition, Has Data Lineage , Has Data Impact
Aşağıdakiler dahil olmak üzere yeni veri sınıflandırma özellikleri mevcuttur:
Data Classifications, Data Classification Matched, Data Classification Rejected , Data Classification Approved
Aşağıdakiler dahil olmak üzere yeni veri dokümantasyon özellikleri mevcuttur:
Özetlenen belgeler, aşağıdaki önceliğe göre nesnede bulunan ilk belgeleri döndürür. Business Documentation > Term Documentation > Mapped Documentation > Inferred Documentation > Imported (Documentation) > Searched (Documentation).
Aşağıdakiler dahil olmak üzere yeni veri profili oluşturma özellikleri mevcuttur:
Data Profiling, Distinct, Duplicate, Empty, Valid, Invalid, Min, Max, Mean , Variance, Median , Lower Quantile, Upper Quantile, Avg Length, Min Length, Max Length , Inferred Data Types.