Neden ve Nerede Oracle Yerine MongoDB?
Küçüklü büyüklü pek çok işletme uygulamalarını MongoDB ile geliştiriyor ve bazıları da mevcut uygulamaları MongoDB ile yeniliyor. MongoDB yenilikçi tasarımı ve modern ihtiyaçlara göre sunduğu özellikler ile bu kurumların daha hızlı uygulama geliştirmelerine, çok farklı tipteki verilerinden faydalanabilmelerine ve her türlü ölçekteki uygulamalarını çok daha etkin bir biçimde yönetmelerine olanak tanıyor.
MongoDB doküman veri modeli modern nesne temelli programlama dillerinin veri yapılarına doğrudan eşlendiği için uygulama geliştirme çok daha kolaylaşmakta. Modern yazılım dünyasının de-facto standardı olan nesne temelli programlama dillerinde tanımlanan nesnelerin ilişkisel veri tabanlarında bir karşılığı yoktur ve bu nesnelerin ilişkisel modele çevrilmesi için nesne-ilişkisel eşleme (Object to relational mapping) işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlem yazılım üretimi ile veri tabanı arasında her seferinde bir dönüştürme işleminin gerçekleştirilmesi, dolayısı ile zaman ve verimlilik kaybı anlamına geliyor. Nesne temelli programlama dilleri ile ilişkisel veri tabanı dünyalarının farklılığı yazılım üretiminin önemli bir darboğazını oluşturmaktadır. MongoDB nesneleri doğal olarak destekler, herhangi bir dönüşüm işlemine gerek yoktur. MongoDB’de veri modellemesi uygulama ihtiyaçlarına ve birlikte okunan verilerin birlikte saklanması prensibine göre yapılır.
Veri tabanları arasında karşılaştırma yaparken lisans maliyetleri gözden kaçırılmaması gereken önemli bir değerlendirme unsuru. Günümüzde giderek artan veri hacmi ve geleneksel veri tabanı firmalarının katı lisanslama yöntemleri yüzündenbu maliyetler, veri merkezlerinin en önemli masraf kalemlerinden biri haline gelmiş durumda. Lisans maliyetinin yanında veri tabanı yönetim sistemleri odaklı yapılacak donanım, geliştirme ve operasyon yatırımlarını ve modern uygulamaların yüksek erişilebilirlik ve sürdürülebilirlik ihtiyaçlarına göre kullanılması gereken ek araçları da toplam satın alma maliyeti kalemlerine eklemekte fayda var. Dünyanın pek çok farklı ülkesinde pek çok farklı kurum özellikle Oracle’dan MongoDB’ye geçerek kazandıkları geliştirici üretkenliği, lisans ve donanım maliyetlerindeki azalma gibi etkenlerle %70’e varan oranlarda tasarruf ettiklerini beyan ediyorlar
MongoDB tek ya da dağıtık veri merkezlerine ölçeklenerek erişilebilirlik ve sürdürülebilirlik konularında daha önce ilişkisel veri tabanlarında mümkün olmayan seviyeleri yakalıyor. MongoDB, veriniz ve işlem ihtiyacınız arttıkça, bu ihtiyaçlarınız doğrultusunda standart donanımlarda yatay olarak ölçeklenebiliyor ve bu ölçeklenme uygulamada bir değişiklik ya da uygulamanın çevrim dışı olmasına gerek duymuyor. Aynı ölçeklenebilirliği Oracle’da elde etmek için ciddi anlamda mimari çalışmaya, özel ve pahalı donanımlara ve uygulamanın çoğunlukla çevrim dışına alınmasına gerek duyulmakta.
Kimler Oracle yerine MongoDB kullanıyor?
Aşağıdaki örneklerde geliştirici üretkenliği, uygulama performansı, ölçeklenebilirlik konularında radikal faydalar sağlarken maliyetlerini azaltan bazı organizasyonlar hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Daha fazla ya da kendi uygulama alanlarınızla ilgili örnekler için survey@karadanismanlik.com.tr e-posta adresinden bizimle temasa geçebilirsiniz.
- Finans devi RBS, yatırım bankacılığı sistemlerini MongoDB kullandığı veri fabrikası yaklaşımı ile modernize etti. Sonuçta yüzlerce Oracle sunucusu devreden çıkarılırken, yeni uygulamalardaki geliştirici verimliliği ivmelendi, ölçeklenebilir ve basitleştirilmiş, buluta taşımaya hazır bir altyapı oluşturulurken milyonlarca dolar tasarruf sağlandı.
- Telefonica, müşteri kişiselleştirme servisini Oracle’dan MongoDB’ye taşıdı. Oracle ile geliştirilen ve kullanımı pek mümkün olmayan sistem için 7 uygulama geliştirici, uzun ve iteratif bir geliştirme süreci ve 14 aylık bir süreye ihtiyaç duyulmuştu. Buna karşın, MongoDB kullanarak 3 kişilik bir geliştirme ekibinin 3 aylık bir çalışması ile geliştirilen uygulama, eski ve yeni tüm ürünleri global ölçekte destekliyor. MongoDB, Telefonica’ya “agile” geliştirim, maliyet tasarrufu ve yeni gelir getirecek uygulamalar oluşturmasında yardımcı oluyor.
- China Eastern, gezi arama uygulamasını Oracle’dan MongoDB’ye dönüştürdü. MongoDB kullanmak şirketin proje yönetimi ve mühendislik ekiplerini Oracle ile mümkün olamayacak bir uygulama geliştirmelerine olanak tanıdı. Doküman veri modelinin basitliği, dinamik şema tasarımı, dile göre tasarlanmış sürücüler, ve indexleme seçenekleri geliştirme ekiplerinin artık yeni uygulamaları çok daha hızlı bir şekilde ve çok daha düşük maliyetlerle hayata geçireceği anlamına geliyor
MongoDB için yaygın uygulama alanları hangileridir?
MongoDB pek çok farklı uygulama alanı için kullanılan genel amaçlı bir veri tabanıdır. Bugüne kadar MongoDB çoğunlukla tekil görünüm, nesnelerin interneti, gerçek zamanlı analitik, kişiselleştirme, katalog ve içerik yönetimi gibi alanlarda kullanılmıştır. Çoklu doküman ACID uyumluluğu ile artık finansal işlemler dahil bütün uygulama alanları için MongoDB son derece güvenilir bir veri tabanı teknolojisi sunmaktadır.
Ne zaman Oracle?
Pek çok organizasyon kritik ve gelir getirici uygulamalar da dahil pek çok uygulamasını ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinden MongoDB’ye taşıyor. Bununla birlikte elbette özellikle ekosistemi ile birlikte tamamen ilişkisel yapıda ve SQL üzerine tasarlanmış legacy uygulamaların birden MongoDB’ye geçmesi gerçekçi olmayabilir. Pragmatik ve gerçekçi bir yaklaşım ile yeni uygulamalar için MongoDB’nin getireceği avantajlardan faydalanmak, var olan uygulamaların MongoDB’ye dönüştürme süreç ve maliyetlerini ise değerlendirip bir fayda maliyet analizi yapmak en doğrusu olacaktır. Legacy uygulamalarınızda yaşadığınız güçlükler ve dönüşüm olanakları için şirketinizde bir keşif çalışması yapıp dijital dönüşüm projelerinizde size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Lütfen bu konuda survey@karadanismanlik.com.tr e-posta adresimizden bizimle temasa geçin.
MongoDB modern ihtiyaçlara göre tasarlanmış genel amaçlı bir veri tabanı yönetim sistemidir. Kritik uygulamalarınızı rahatlıkla MongoDB ile gerçekleştirebilirsiniz.
MongoDB ile ilgili her türlü sorunuz ve ihtiyacınızda yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. MongoDB ile maliyetlerinizi azaltırken geleceği yakalayın, MongoDB gelecektir!