Merhaba, bu yazımızda ise sizlere talend ELT bileşenleri ile ilgili genel bir fikir vermeyi amaçladık. Detaylı sorularınız için bize her zaman survey@karadanismanlik.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz!
ETL ve ELT’nin çok ortak noktası var. Özünde, her bir entegrasyon yöntemi, verileri bir kaynaktan bir veri ambarına taşımayı mümkün kılar. İkisi arasındaki fark, verilerin dönüştürüldüğü yer ve çalışan veri ambarında ne kadar verinin tutulduğudur. Bu makalede, işletmeniz için hangi veri entegrasyon yönteminin doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olmak için hem ETL’i hem de ELT’yi daha ayrıntılı olarak ele alacağız.
Çekme/dönüştürme/yükleme (ETL), bilgileri uzak kaynaklardan çeken, tanımlanmış biçimlere ve stillere dönüştüren ve ardından veritabanlarına, veri kaynaklarına veya veri ambarlarına yükleyen bir entegrasyon yaklaşımıdır.
Çekme/yükleme/dönüştürme (ELT) benzer şekilde bir veya daha fazla uzak kaynaktan veri çıkarır, ancak daha sonra başka bir biçimlendirme olmadan hedef veri ambarına yükler. Bir ELT sürecinde verilerin dönüştürülmesi, hedef veritabanı içinde gerçekleşir. ELT, yalnızca ham ve hazırlıksız verilerini gerektiren uzak kaynaklardan daha az talep eder.
ELT bir süredir piyasada ama Apache Hadoop gibi araçlarla yeniden ilgi gördü. Petabaytlarca ham veriyi dönüştürmek gibi büyük bir görev, küçük işlere bölündü, uzaktan işlendi ve veritabanına yüklenmek üzere geri gönderildi.
İşlem gücündeki iyileştirmeler, özellikle sanal kümeleme, işleri bölme ihtiyacını azalttı. Eskiden bulutta dağıtılan, işlenen ve döndürülen büyük veri görevleri artık tek bir yerde gerçekleştirilebilir.
Her yöntemin avantajları vardır. Veri mimarisini planlarken, BT karar vericileri, ETL veya ELT’yi seçerken dahili yetenekleri ve bulut teknolojilerinin artan etkisini dikkate almalıdır.
Bir şirketin mevcut ağ mimarisine, bütçesine ve bulut ve büyük veri teknolojilerinden halihazırda yararlanma derecesine bağlı olarak değişir. Ancak aşağıdaki üç odak alanından herhangi biri veya tümü kritik olduğunda, cevap muhtemelen evettir.
Verilerinizi entegre etmenin karmaşık veya pahalı olması gerekmez. Talend Entegrasyon Platformları, ETL veya ELT sürecinizi basitleştirir, böylece ekibiniz diğer önceliklere odaklanabilir.
900’den fazla bileşenle, verileri neredeyse her kaynaktan veri ambarınıza elle kodlamaya göre daha hızlı ve verimli bir şekilde taşıyabileceksiniz. Harcamalarınızı azaltmanıza, değer elde etme süresini hızlandırmanıza ve güvenebileceğiniz veriler sunmanıza yardımcı olacağız.
Talend, dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarına işlerini dönüştürmek için ihtiyaç duydukları veri entegrasyon araçlarını sağlıyor. Open Studio for Big Data, şirketlere en büyük ELT işlerinin bile sorumluluğunu alma yetkisi veren ücretsiz, küresel olarak desteklenen bir platformdur. Ayrıca lisanslı version ile demeyimli Teknik destek, iş süreçlerinin TAC(Talend Administration Center) üzerinde yönetilmesi ve birçok bileşen de açık kaynak üzerine eklenerek sunulur. Böylelikle Talend profesyonel anlamda ELT’yi destekleyen bir araç halini almaktadır.
Kaynak : https://www.talend.com/resources/elt-vs-etl/