Merhaba! Talend ile bulut entegrasyonuna göz atacağımız blog serimize giriş yazımızla başlıyoruz. Aklınıza takılan her soru için ya da daha detaylı bilgiler almak için survey@karadanismanlik.com.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Bulut entegrasyonu, yerel sunucularda depolanan verileri uzaktan depolanan verilerle bağlamamızı ve aynı zamanda güçlü veri analizi platformlarına, CRM sistemlerine ve üçüncü taraf sağlayıcılar tarafından barındırılan diğer uygulamalara giden bir yol sağlıyor. Bunlara Google BigQuery, Snowflake, Salesforce, AWS ve Microsoft Azure gibi veri ambarları dahil.
Talend’in 1.000’den fazla bağlayıcısı ve bileşeni, neredeyse her kaynaktan gelen verileri entegre etmeyi kolaylaştırır: arka ofis uygulamaları, eski veritabanları, SaaS uygulamaları, IoT cihazları ve daha fazlası. Herhangi bir bulut veri ambarı (AWS, Azure, Snowflake, Google Cloud) ve hem toplu hem de gerçek zamanlı işleme desteği ile herhangi bir veriyi istediğiniz hızda alabilirsiniz.
Apache Spark ve sunucusuz işlemenin gücünden yararlanarak verileri bulutta uygun ölçekte işleyin. Veri mühendisleriniz, veri eşleme, veri maskeleme ve makine öğrenimi destekli kalite kontrolleri ile verileri gelişmiş analitik için hazırlayabilir. Bu arada, veri bilimcileriniz Databricks’te veri modelleri çalıştırabilir veya verileri otomatikleştirilmiş modeller için hazırlayabilir.
Talend, temiz, eksiksiz, uyumlu ve güvenilir verilere zamanında erişim sağlar. Güven Puanı ile veri kalitesi değerlendirmesinden veri maskeleme, veri tekilleştirme ve standardizasyon gibi makine öğrenimi destekli veri temizleme işlevlerine kadar her adıma veri kalitesine erişebilirsiniz. Talend self servis uygulamaları ile veri yönetimini ve iyileştirmeyi basitleştirir.
İş zekasının temel hedeflerinin ve giderek karmaşıklaşan uyumluluk düzenlemeleriyle güncel kalmanın ötesinde, günümüzün önde gelen endüstrileri, aşağıdaki alanlarda atılımlar gerçekleştirmek için bulut entegrasyonunu kullanıyor:
Daha düşük giderler — Bireysel kaynaklardan gelen verilere derinlemesine dalarak ve ardından bunları bilgilerle karşılaştırarak, kaynakların nerede fazla (veya eksik) bağlı olabileceğini ortaya çıkarmak ve iş ihtiyaçlarına uygun bir bulut entegrasyonu yaklaşımı hazırlamak mümkündür.
Maksimize edilmiş insan sermayesi – BT uzmanlarından oluşan bir ekip bile, tüm bir kuruluştan akan veri miktarını alıp yorumlayamaz. Doğru entegrasyon araçları ve tasarımı, uygun görev otomasyonu ve kapsamlı raporlama seçenekleriyle, insanlar işi etkileyen kararlar almak için her zamankinden daha fazla yetkilendirilir.
Otomatik ölçeklendirme — Bulut entegrasyonunun bir başka potansiyel maliyet tasarrufu avantajı, ortamınızın akıllıca yanıt vermesine, yoğun zamanlarda kaynak eklemesine ve daha yavaş dönemlerde kapatmasına olanak tanıyan otomatik ölçeklendirme biçiminde gelir. Daha fazla kuruluş operasyonlarının bir kısmını veya tamamını bulutta barındırılan sanal platformlara taşıdıkça, bulut entegrasyonunda ortaya çıkarılan otomatik ölçeklendirme kararları kritik iş zekası haline gelebilir.
Daha hızlı teslimat – Sektörünüzün ürün nakliyesi ya da kargo gibi yoğun işlemler içeren bir alanda olduğunu düşünün! Anında veri alışverişi yapan ve pazara sunacak kararlar almanıza yardımcı olan bulut entegrasyonu ile dijital teslimat bile hızlandırılabilir. Hızlı entegrasyon ve teslim için bulut idealdir.
Ne yazık ki, sorunsuz bulut entegrasyonunu bir anahtarı çevirmek kadar kolay değil. Deneyimli, iyi kadrolu kuruluşlar bile kendileri için doğru olan modeli oluşturmakta zorlanabiliyor. Aşağıda, yolculuk sırasında ele alınması gereken bazı önemli zorluklar bulunmaktadır.
Güvenlik ve veri gizliliği
Nadiren de olsa bir bilgi, tüm güvenlik önlemlerine rağmen ihlal edilebilir. Büyük şirketler, finans kurumları ve hatta siyasi kurumların tümü, dijital bilgi hırsızlığı, fidye ve imha dahil olmak üzere sürekli büyüyen çevrimiçi tehditler listesinden ciddi risklerle karşı karşıyadır. Uygun güvenlik olmadan, bir kuruluş kötü iş zekasından bile daha kötü şeylerin riski altındadır. Bulut sağlayıcıları, itibarlarının ve işletmelerinin tehlikede olduğunu biliyor ve ortaya çıkan tehditleri geride bırakmak için veri güvenliği önlemlerini sürekli olarak geliştiriyorlar.
Uyumluluk
Kullanıcıların verilerini korumayı amaçlayan mevzuat yeni bir şey değil, ancak son birkaç yılda uyumluluk gerektiren yasa ve politikaların sayısında artış görüldü. Bunlara GDPR, HIPAA ve KVKK dahildir. Bu yasalara uymak, yalnızca kabul edilen tüm standartlara bağlı kalmayı değil, bunun denetim ve raporlama şeklinde periyodik olarak kanıtlanmasını da gerektirir. Bir bulut entegrasyon modelinin güvenli olduğundan emin olduktan sonra, onu uyumlu tutmak temel düşünce olmalıdır.
Genişleyen veri
Modern çağın kaçınılmaz bir gerçeği, verinin her yerde olduğu ve verinin veriyi doğurduğudur. Biz alışveriş yaparken, tweet atarken … bıraktığımız elektronik izler ve bunların bulut entegrasyonunuzda açtıkları yeni yollar, akıllara durgunluk veren miktarda bilgi oluşturur.
Uygun bir otomasyon yaklaşımı, bir kuruluşun ihtiyaç duyduğu odaya sahip olduğundan emin olmanın anahtarıdır, ancak belirli bir zamanda ihtiyaç duyulmayan herhangi bir kaynak veya depolama için ödeme yapmaz. “Daha fazla alan daha iyidir” şeklindeki geleneksel görüşte hata yapmak kolay olsa da, dönümlerce boş depolamayı sürdürmenin maliyeti, uygun yönetim olmadan sahip olma maliyetlerini hızla artırabilir.
Doğru araçlar
Doğru araçlarla her iş daha kolay ancak bulut entegrasyonunu yönetmenin doğru yolu hakkında birbiriyle örtüşen ve kafa karıştırıcı bilgilerle dolu bir internetle, doğru araçları seçmek görevin kendisi kadar korkutucu olabilir. Birçok işletme, bir bütçeyle bulut entegrasyonuna yardımcı olmak için test edilmiş ortaklara yöneliyor.
Bu zorluklar listesini okuyorsanız ve kendinizi bulut entegrasyonuna nereden başlayacağınızı bile merak ederken buluyorsanız, giderek artan sayıda karar vericiler arasında olabilirsiniz.
Gittikçe daha fazla kuruluş, “integration platform as a service” (iPaas) çözümlerini seçerek bütçelerini ve beyin güçlerini en üst düzeye çıkarıyor.